Inrerup seria începută înainte să plec în Egipt –Traveling DIY vs cu travel expert, pentru o pastilă cât se poate de necesară, și anume misterul camerei de hotel PERFECTE!
Mărturisesc că m-am gândit la subiectul asta încă din Sicilia, după ce am schimbat de 3 ori camera, spre exasperarea receptionerului, apoi a managerului de hotel care intrase pe fir și în amuzamentul total al Oanei care cunoscându-mi năravul stătea cuminte în timp ce eu inspectam camerele una după alta și strâmbam din nas. După o noapte dormită în camera inițială am avut însă parte de view-ul cel mai view – slăbiciunea mea supremă, asupra Marii Mediterane și impresionantului vulcan Etna.
Camera de hotel a fost anul acesta subiectul care a apărut cel mai des în discuțiile pre și post vacanță și focusul meu cel mai mare : alinierea așteptărilor oamenilor la ceea ce vor găsii acolo. Iar dacă încă sunt printre voi ce care va spuneți “ oricum numai dormim în camera de hotel, nu prea are importanță cum este, să fie curată și atât” înseamnă că nu ați călătorit niciodată cu mine 🙂 Căci experiența călătoriei nu însemană doar să punctezi obiective, unde hotelul este doar un punct de unde pleci și atât. Hotelul și implicit camera unde stai dau tonul vacanței. Te poate face să te simți binevenit, liniștit, confortabil și ca acasă. Iar dacă îmi fac treaba bine, chiar mai confortabil decât acasă 🙂
Să va explic :
Fiecare hotel din lumea aceasta are tipuri diferite de camere : Basic/Budget ( please, please, please, never go for that )Standard ( acestea sunt variantele “decente”) și apoi Superior / Deluxe/ Suite, Sea View/ Side Sea View/ Panoramic și lista poate continua. De regulă deosebirile între aceste tipuri de camere sunt evidente și țîn de mărimea camerei, vedere, amplasament, mobilier și confortul general.
Astfel camerele budget/basic vor fi de cele mai multe ori la subsol ( yep, și rareori acestea apar pe paginile oficiale ale hotelului din motive evidente) sau parter, vor avea vedere la …parcare în cel mai bun caz și dacă aveți ghinion până la capăt și fix lângă sau deasupra bucătăriei ca să auziți zdranganitul vaselor la micul dejun. Este o realitate. Din 10 camere standard câte are un hotel, poate 5 vor avea amplasamentul “de vis” și poate doar una să fie “exact” ca în pozele de pe site-urile unde se promovează. Și este și firesc..puține hoteluri au camere identice până la cel mai mic detaliu, astfel că repartizarea camerei de hotel este o loterie ce ține de multe ori de …noroc 😀
Însă pentru că nu îmi place însă să las lucrurile la voia întâmplării, am învățat să îmi fac singură norocul, atât pe al meu cât mai ales pe cel al turiștilor mei. Astfel, regulă mea de aur că să preintampin dezamagirea clienților obosiți care ajung într-o camera care să nu le fie pe plac, este că nu voi oferi o camera budget/low cost/promo ( sau orice altă denumire care se traduce prin “ieftină”) NU ARE CUM SĂ FIE BUNĂ . Am dubii inclusiv la camerele standard însă și mai mereu optez pentru opțiunile superioare. Așa, cresc semnificativ șansele că să aibă parte de o camera cât mai bună cu risc minim.
Then..the view 🙂 Cu foarte puține excepțîi, THE VIEW se plătește. Laterală sau frontală, camerele cu vedere au tarife mai mari decât cele standard. Dacă însă va place să va treziți dimineață cu marea la picioare,merită diferența cu vârf și îndesat.
Dar chiar și așa există cazuri când cu toată atenția și selecția, cu tipul de camera corect pe voucher, să ajungi la hotel și să te desumfli. Cum mi s-a întâmplat mie :)) Cu camera Sea View pe voucher book-uit evident de mine după ceva săpături, mă îndrept țanțoșă să îmi iau în primire culcușul cu mega vedere . Doar că ajunsă în camera, care era la un semi-parter entuziasmul mi-a pierit. Camera era “politically corect” – avea vedere la mare chiar din 2 părți. Doar mie mi s-a părut camera prea mică, întunecoasă și vederea obstrucționată de vegetația abundenda din față. Unde mai pui că nu aveam balcon, ci o terasă, iar dacă aveam chef să ies relaxata în prosop dimineață să îmi beau cafeaua, dădeam nas în nas cu cei care își luau micul dejun. Not a pretty sight…for them :)))
Cine-i de vină? No one, evident, pentru că, asa cum spuneam si mai sus, din 20 de camere standard cu vedere la mare poate doar 5 vor avea that PERFECT VIEW . Și acelea poate vor fi mai mici . Sau mobilier diferit în poze. Iar hotelurile au grad de ocupare 100% în full sezon, așa că inevitabil cineva va ocupă și camera de pe colț cu “devedere la mare” dar fără să fie “the view” pe care o așteaptă.
Ce-i de făcut ? Nu o luați personal. Este o repartizare aleatorie a hotelului. Și nu întrăți în panică, nu faceți botic și va spuneți în sinea voastră “ eu niciodată nu am noroc de camera faînă” sau să săriți la beregata recepționerului sau a mea :))
Cu calm, respect și bunăvoința, mergeți la recepție. Daca diferenta intre camera voastra si imaginile oficiale care apar pe site-ul hotelului este frapanta, explicați frumos asta și încercați să schmbati camera. Rareori hotelierii sunt inflexibili, mai ales în extrasezon când au poate câteva camere libere la dispoziție. Dacă e grad de ocupare 100% vedeți ce alternative sunt să schimbați din ziua 2 sau chiar 3. Căci tot e mai bine să dormiți 4 zile într-o camera care va încânta decât deloc. Sau poate că există șansă de upgrade la față locului cu diferența de tarif. E și asta o opțiune mai bună decât să începi vacanța cu stângul și să stai îmbufnat toate zilele rămase.
Tot timpul se va găsi o soluție. Poate nu este acea soluție în care se aliniază toate planetele dar nu uitați că bun, frumos si ieftin este o utopie și o capcană foarte mare în travel. Însă există soluțîi rezonabile iar dacă există și flexibilitate, atunci orice hop poate fi depășit. Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt factori cheie în călătorit. Face diferența între o vacanță ratată pentru că perdeaua nu se închidea ermetic și o fâșie de lumina întră dimineață în camera( da, chiar am auzit asta) sau doar un subiect funny de povestit prietenilor după întoarcere.
My advice to you ? Relax, enjoy and take it easy. Vacanța ideala trebuie să fie despre voi, despre încărcare cu energie și multă voie bună. Tabloul vacanței perfecte îl faceți in primul rand voi și starea voastră de spirit iar restul ( camera de hotel, transportul, itinerariul) detalii care să va pună pe voi în prim plan 🙂